Uleiurile esentiale sunt folosite de mii de ani, acestea fiind mentionate inclusiv in Biblie.
Uleiurile esentiale au fost folosite de imparatii si oamenii instariti din vechime ca leacuri sau ‘medicamente’ si adesea erau mai scumpe decat aurul sau argintul.
Astazi, combinand stiinta cu intelepciunea antica putem avea o intelegere mai profunda si totodata access la beneficiile terapeutice ale uleiurilor esentiale.
Ce sunt Uleiurile Esentiale?
Uleiurile esentiale sunt lichide volatile, aromatice si sunt extrase din arbusti, flori, copaci, radacini, tufe si seminte.
Uleiurile esentiale spus in alte cuvinte sunt esenta plantelor. De exemplu cand culegi o planta de menta, iei o frunza si o strangi in palme, apoi inhalezi mirosul puternic si patrunzator al mentei
proaspete… de fapt inhalezi ulei esential.
O planta contine ulei essential ca si component al propriului sistem imunitar, pe care il foloseste pentru protectie, vindecare si adaptare.
Aceleasi proprietati le au si asupra omului. Uleiurile Esentiale fiind intr-adevar cea mai potenta forma de ‘medicament natural’ extrase din plante.
Uleiurile Esentiale sunt mai concentrate decat ierburile de aprox. 100 – 10.000 de ori… si deci prin urmare – mult mai potente.
De exemplu: 1 picatura de Ulei Esential de Peppermint (menta) este echivalent la aprox. 28 de ceaiuri de menta.
Pentru 1 pound (0.45 kg) de ulei esential pur de Lavanda, este necesar de 250 pounds (113kg) de Lavanda.
Pentru a produce 1 pound (0.45kg) de ulei essential Melissa, este necesar de 3 tone de Melissa.
Uleiurile esentiale au fost folosite cu 4000 de ani inainte de Hristos.
Egipteni cunosteau puterea uleiurilor esentiale si le considerau daruri ale zeilor. Erau folosite ca medicina pentru a trata bolile fizice, in ritualuri spirituale si cosmetica. Multe hieroglife de pe peretii templelor descriu amestecuri si numeroase retete, considerate foarte valoroase si deci lasate ca mostenire pentru generatiile urmatoare. Se pare ca in vechime notiunea de untdelemn sau ulei era bine cunoscuta, iar in Biblie sunt peste 200 de referinte la uleiuri si fragrante aromatice… mai exact sunt 264 de referinte si sunt mentionate 33 de uleiuri.
Insusi Dumnezeu a dat porunca si instructiuni lui Moise, despre cum si ce sa contina Uleiul Sfant. Uleiul Sfant continea: Smirna, Scortisoara Mirositoare, Trestie Mirositoare sau Obligeana, Casia si Masline. Exodul 30:22-24 Domnul a vorbit lui Moise si a zis: “Ia din cele mai bune mirodenii: cinci sute de sicli de smirna foarte curate, jumatate, adica doua sute cincizeci de sicli de scortisoara mirositoare, doua sute cincizeci de sicli de trestie mirositoare, cinci sute de sicli de cassia, dupa siclul Sfantului Locas, si un hin de untdelelm de maslin.”
Cate tipuri de uleiuri esentiale sunt?
Exista diferite tipuri/grade de uleiuri esentiale, iar cunoscand diferenta dintre ele si calitatile lor, va face o mare diferenta in ce priveste rezultatele obtinute.
Grad A – uleiuri esentiale pure, de calitate si de grad terapeutic. Sunt obtinute din plante crescute organic, apoi distillate cu aburi la temperatura indicata.
Grad B – uleiuri esentiale de grad alimentar, pot contine sintetice, pesticide, fertilizatoare, extensii chimice/sintetice, sau uleiuri de amestec.
Grad C – uleiuri esentiale de grad aromatic / parfumuri, pot contine aceleasi elemente chimice adulterante ca si uleiurile de grad alimentar. De obicei ele contin solventi care sunt folositi in procesul de distilare pentru a obtine o cantitate mai mare de ulei. Anumiti solventi sunt cunoscuti ca fiind cancerigeni. Acestea le gasim in magazine, iar oamenii le cumpara pentru mirosul placut, necunoscand efectele negative pe care aceste uleiuri / parfumuri le pot provoca.
In funcţie de plantele de provenienţă, uleiurile esenţiale au proprietăţi: antimicrobiene, antiinflamatoare, cicatrizante, regenerante, imunostimulatoare, antidepresive; Trebuie să avem mare prudenţă în alegerea uleiurilor, pentru că este imperios necesar ca acestea să fie întradevăr de calitate. Puţine companii produc uleiuri care au calităţile necesare pentru a fi întradevăr terapeutice şi sigure pentru toate modalităţile de aplicare; Cea mai sigură metodă de aplicare este în talpa piciorului (prin masarea picăturilor de ulei esenţial)
Oare câţi dintre voi stiaţi că:
- Busuiocul are proprietăţi antiseptice si antimicrobiene. Este excepţional în sezonul virozelor şi în mod uzual, în încăperile cu trafic mare de persoane. (Se pulverizează cu difuzorul în diferite concentraţii, în funcţie de tipul uleiului);
- Cuişoarele stimulează concentrarea şi ajută la susţinerea efortului mental;
- Tămâia reprezintă un eficient remediu antistres, combate stările depresive şi oboseala, îmbunătăţeşte concentrarea;
- Citricele ( grapefruit, lămâie, iarba de lămâie, lămâia verde, portocala, bergamota) sunt diuretice, detoxifiate, imunostimulante, tonice, antimicrobiene şi ajută în dietele de pierdere sau reglare a greutăţii corporale;
- Smirna armonizează funcţia tiroidiană;
- Iasomia este un eficient afrodisiac şi accentuează echilibrarea emoţională;
- Valeriana combate insomiile, depresia, anxietatea şi diminuează semnificativ stresul;
- Scorţişoara stimulează digestia, reglează nivelul glicemiei;
- Ghimbirul combate crampele intestinale, greaţa, indigestiile, răul de mişcare şi durerile de cap.
Iata un filmulet care va explica Secretele antice ale Uleiurilor Esentiale: